Onze zwemvereniging bestaat uit 3 pijlers: de 1) zwemschool, 2) competitie en 3) recreatief en sportzwemmen. Voor de jeugd is een logische doorstroming voorzien tussen deze afdelingen. Voor volwassenen bieden we eveneens zwemlessen aan of ze kunnen kiezen om recreatief te zwemmen.

Kinderen starten vanaf de leeftijd van 5 jaar in de zwemschool. Ze starten met watergewenning en doorlopen 6 groepen tot ze de drie genormeerde zwemstijlen beheersen (borstcrawl, rugslag en schoolslag). Daarna kan het kind ervoor kiezen zijn traject verder te zetten in de competitieafdeling of het recreatie- en sportzwemmen.

In de competitieafdeling richten de zwemmers zich op het competitiezwemmen. Ze oefenen de techniek voor de vier zwemstijlen, niet alleen op een rustig tempo, maar uiteraard ook in racemode! Uiteraard worden andere vaardigheden zoals startduiken, keerpunten en onderwaterkicks aangeleerd. Met het ook op deelname aan wedstrijden werken we uiteraard ook aan de conditie van de zwemmers.

De competitieafdeling is horizontaal onderverdeeld in 5 groepen op basis van leeftijd. C1 zijn de (8), 9- en 10-jarigen, CS3 en CB3 zijn 16 jaar en ouder. Vanaf de leeftijd van ±13 jaar worden de zwemmers ook verticaal opgedeeld op basis van niveau en ambitie. De CS groepen vormen de selectie van meest getalenteerde en/of gemotiveerde zwemmers. De CB groepen vormen de onderbouw van de competitieafdeling.

 

In de afdeling recreatie- en sportzwemmen worden de zwemmers verder technisch vervolmaakt in de genormeerde zwemstijlen, zonder competitief karakter. We richten ons hier op het uitbouwen van de conditie, waarbij de kinderen drie groepen doorlopen (R1 tot R3) op basis van leeftijd en niveau. Daarnaast is er ook plaats voor vrij zwemmen voor jeugd en volwassenen.