Wie water zegt denkt aan zwemmen en zijn heilzame invloed op het menselijk lichaam. Spijtig genoeg stelt men vast dat er jaarlijks tientallen mensen verdrinken door onvoorzichtigheid, onachtzaamheid of gewoon door een stom toeval of het feit dat men niet kan zwemmen.
Vandaar dat men naast het zwemmen ook het reddend zwemmen is gaan onderzoeken en bestuderen. Zo ontstond er naast een zwemfederatie ook een federatie voor reddend zwemmen. In Vlaanderen is dat de Vlaamse Reddingscentrale met zetel te Kessel-Lo.

Dankzij doorgedreven wetenschappelijk onderzoek werd reddend zwemmen een discipline die even levensreddend is als het gewoon kunnen zwemmen. Met fierheid mogen we zeggen dat het onderzoek, uitgevoerd in de laboratoria van de Katholiek Universiteit van Leuven onder impuls van Dr. Prof. U. Persyn en Dr. H. Vervaecke, wereldwijd erkend wordt en dat België aanzien wordt als de leverancier van baanbrekend werk op dit gebied.

Internationaal hebben alle landen zich verenigd in de koepel I.L.S. (International Lifesaving Swimming) met als secretaris-generaal Dr. H. Vervaecke. Om de 2 jaar organiseert de I.L.S. wereldkampioenschappen (in 2004 was dat Viareggio in Italië) en in 2006 wordt dat Geelong in Australië. Machtige landen als China, de Verenigde Staten, Australië, Rusland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittanië …. nemen eraan deel. Dat ons landje telkens met verschillende medailles gaat lopen plaatst ons zeker tussen deze grootheden.

Wie reddend zwemmen zegt, denkt aan redders, zowel in de zwembaden, openluchtsportcentra als aan de kusten. Zeer specifieke technieken worden toegepast al naar gelang het millieu waarin gered moet worden. Aan zee gebruikt men andere technieken dan in een zwembad, een rivier, een kanaal, een vijver of een meer.

Reddend zwemmen is in de eerste plaats bedoeld om zichzelf te redden. Leren wat er moet gedaan worden in specifieke situaties. In de tweede plaats komt het redden van anderen.

Vanaf oktober 2005 organiseert onze club ook het reddend zwemmen en dit voor allen die er interesse voor mogen hebben.

Wanneer
elke woensdag van 20.30 u tot 21.30 u.

Interesse ?
Kom gerust eens langs op woensdagavond van 20.30 u tot 21.30 u (niet tijdens de schoolvakanties). Vergeet geen badpak, zwemmuts en handdoek mee te brengen om eens te proberen.

Opgelet: de minimumleeftijd werd vastgelegd op 12 jaar en je moet meer dan 200 meter kunnen zwemmen.